« Acte notariale

Declaratii notariale

Exista numeroase situatii in care vi se solicita sa prezentati o declaratie pe propria raspundere. De regula, este vorba de situatii care nu pot fi probate prin alte mijloace (sau probarea lor este dificila), in consecinta se apeleaza la aceasta forma de proba.

Declaratia pe propria raspunde presupune faptul ca declarantul isi asuma in intregime continutul declaratiei, iar in caz de afirmatii false sau mincinoase va intra sub incidenta legii penale (art. 292 Cod Penal pentru fals in declaratii). De aceea, este foarte important ca, atunci cand semnati o declaratie pe propria raspundere, sa fiti siguri de ceea ce afirmati, pentru  a nu suporta ulterior rigorile legii.

Fiind o declaratie pe propria raspundere, notarul nu va face verificari in legatura cu ceea ce declarati. De aceea, in principiu, pentru autentificarea unei astfel de declaratii, nu este nevoie decat de prezenta d-voastra si de actul de identitate. Totusi, daca invocati o anumita calitate pentru a face acea declaratie (de proprietar, de parinte, de reprezentat al unei societati, de mostenitor etc.), atunci va trebui sa faceti dovada acelei calitati.

Tipuri de declaratii

  • declaratii privind statutul civil al persoanei (adoptie, casatorie, cetatenie, recunoasterea paternitatii, de schimbare a numelui);
  • declaratii de acceptare a succesiunii;
  • declaratii de renuntare la succesiune;
  • declaratii de notorietate;
  • declaratii de revocare a procurii;
  • declaratii de revocare a testamentului
  • declaratii privind valorificarea unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala, si anume:
    ajutor de somaj, ajutor social,obtinerea alocatiei de stat pentru copii, cordarea burselor pentru elevi si studenti, stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si a vaduvelor acestora, valorificarea drepturilor persoanelor handicapate.
  • orice alt fel de declaratii pe propria raspundere ce nu contin prevederi ilicite sau imorale.

Costuri:

Costul unei declaratii notariale porneste de la 25 de lei si variaza in functie de obiectul si complexitatea acesteia.

Share