« Acte notariale

Testamentul

Ce se va intampla cu bunurile dumneavoastra dupa deces?
Legislatia noastra prevede ca bunurile unei persoane vor fi mostenite de succesorii legali, intr-o anumita ordine stabilita de lege. Totodata, orice persoana poate dispune, din timpul vietii, printr-un testament, cui anume doreste sa lasa bunurile sale; acest lucru il poate face insa numai in anumite limite, in sensul ca exista anumite categorii de mostenitori care nu pot fi inlaturate de la mostenire in totalitate.

Acestia se numesc mostenitori rezervatari si sunt urmatorii:

 • Sotul supravietuitor
 • Descendentii (copii, nepoti, stranepoti)
 • Parintii

Astfel, exista doua situatii:

 1. Atunci cand testatorul are mostenitori rezervatari, acesta va putea testa in favoarea altor persoane numai o anumita cota (parte) din averea sa; astfel, chiar daca in testament se va stipula ca se lasa toata averea unei anumite persoane (legatar), dupa decesul testatorului se va stabili de catre notarul public sau instanta judecatoreasca care este cota legala cuvenita mostenitorilor legali si, ulterior, care este partea care poate fi mostenita de legatar (cotitatea disponibila);
 2. Cand testatorul nu are mostenitori rezervatari (nu este casatorit sau este vaduv/divortat, nu are copii, parintii sunt decedati), atunci el poate dispune de intreaga sa avere in favoarea oricarei persoane. Practic, aceasta este o situatie in care este recomandat sa se lase testament, din doua motive importante:
 • Testatorul va putea lasa intreaga avere oricarei persoane doreste, fara nicio limitare;
 • In cazul in care nu lasa testament, dupa decesul sau, bunurile vor fi impartite de rude de grad mai indepartat (frati, nepoti de frati, unchi, verisori etc. dupa o anumita ordine stabilita de lege); astfel, persoana care v-a ingrijit, partenerul de viata sau un prieten care v-a fost aproape, nu va putea mosteni nimic, intrucat nu este ruda de sange cu d-voastra. Insa, prin intermediul testamentului, veti putea stabili d-voastra insiva cine sunt persoanele care doriti sa va mosteneasca si care va sunt ultimele dorinte.

Atentie: in absenta testamentului, legea va fi cea care va detemina mostenitorii.
In practica, se intalneste frecvent situatia in care doi soti ce nu au copii, iar parintii lor sunt decedati, isi fac testamente reciproce (fiecare il desemneaza pe celalalt sa mosteneasca intreaga avere). In felul acesta, la decesul unui sot, celalalt va putea mosteni intreaga avere, fara ca rudele sotului decedat (frati, nepoti de frati, unchi, veri primari etc) sa poata reclama vreun drept asupra acesteia.

Avantajele testamentului

Testamentul este un act care isi produce efectele numai dupa moartea testatorului; astfel, atata timp cand testatorul este in viata, persoanele desemnate prin testament sa mosteneasca nu au niciun drept asupra bunurilor acestuia. Mai mult, testatorul va putea sa revoce oricand testamentul sau sa-l modifice fara stirea sau acordul mostenitorilor.

Avantajele testamentului autentic

 • Notarul este un jurist cu experienta, el cunoaste importanta alegerii cuvintelor. In acord cu rigorile legii, acesta va redacta testamentul tinand cont de instructiunile d-voastra. Mai mult, sfaturile sale va vor ajuta sa alegeti varianta cea mai buna.
 • Un exemplar original al testamentului ramane in arhiva notarului, astfel incat nu exista riscul pierderii sau distrugerii.
 • Incepand cu data de 01.01.2007, notarul are obligatia inscrierii testamentului in Registrul National al Testamentelor (o baza de date pentru testamente existenta la nivel national), astfel incat, dupa decesul unei pesoane se poate afla, prin interogarea acestui Registru, daca defunctul a lasat vreun testament sau nu;
 • Puteti fi siguri de confidentialitatea clauzelor testamentului, intrucat notarul este obligat, prin lege, la pastrarea secretului profesional.

Dezavantajele testamentului in forma olografa

Testamentul poate fi intocmit in forma olografa (adica scris, datat si semnat de mana testatorului). Desi este o varianta la indemana oricui si nu presupune nici un cost, exista mai multe incoveniente:

 • Testamentul poate fi distrus sau ascuns astfel incat nimeni sa nu stie de existenta lui;
 • Poate fi contestat cu mai multa usurinta de catre ceilalti mostenitori; astfel, se poate ajunge la necesitatea efectuarii unei expertize grafoscopice pentru a se constata ca testamentul a fost scris de mana testatorului si nu a fost falsificat;
 • Testatorul poate sa nu aiba suficiente cunostinte juridice pentru a putea redacta un testament clar, care sa exprime ultimele sale dorinte fara echivoc.

Acte necesare:

 • Este necesara numai prezenta persoanei care doreste sa lase testamentul, nu si a persoanelor care vor fi desemnate ca mostenitori;
 • Testatorul se va prezenta in fata notarului cu un act de identitate (carte de identitate, pasaport);
 • Vor fi necesare date despre legatari (mostenitori) pentru a putea fi indicati fara echivoc (numele complet, domiciliu, data nasterii, cod numeric personal etc)
 • Este recomandat sa se aduca si actele ce fac dovada proprietatii bunurilor pentru a se putea deslusi mai bine situatia juridica a acestora si, in consecinta, pentru a se alege varianta cea mai buna a clauzelor testamentare, in acord cu vointa testatorului.

Costuri:

 • 100 lei primul exemplar
 • 24,80 lei pentru fiecare exemplar in plus
Share